Vredeslichtviering 2018

Lezing: Jesaja 11, 1-9

1.

Als je een belofte doet, dan heeft dat gevolgen. Men zegt niet voor niets: belofte maakt schuld. Als je iets hebt beloofd, dan moet je het ook echt doen. Zelfs als het toch niet zo goed uitkomt. En als je het dan niet doet, dan krijg je boze gezichten.


2.

Beloften hebben evenwel wel meer gevolgen. Om dat te ontdekken, heb ik een voorbeeldje bedacht.

Stel je zit ’s morgens gezellig met het hele gezin aan het ontbijt. Zoals zo vaak wordt er gevraagd: “Wat eten we vandaag?” Moeder is in een goede bui en zegt daarom dat ze op de terugweg van haar werk pizza’s zal meenemen. Dat is een belofte die voor haar gevolgen heeft. Ze moet nu daadwerkelijk na haar werk op weg naar huis een stukje omrijden om de beloofde pizza’s te gaan halen.

Maar deze belofte heeft veel meer gevolgen. Je vader denkt nu misschien: hoera, ik hoef geen aardappels te schillen. En omdat hij nu wat extra tijd heeft kunnen jullie misschien wel even voetballen. Of misschien neemt hij zich nu voor om wat lekkere biertjes te gaan halen. Bij pizza drink je immers bier en geen wijn.

Er zijn nog meer gevolgen. De sfeer aan de ontbijttafel was misschien al niet slecht, maar nu veel beter. Iedereen kijkt met blijdschap uit naar de avondmaaltijd. En wat denk je van de gevolgen voor de lunch? Misschien besluit je nu om geen Italiaanse bol te nemen, omdat het anders helemaal zo’n mediterrane dag wordt. Of om die reden juist wel, natuurlijk. En om vier uur? Misschien maar even geen dikke koek of zakje chips? Je wilt wel de hele pizza op kunnen. Heel je dag komt zo in een bepaald licht te staan vanwege het verkregen vooruitzicht en het bepaalt veel van je soms maar kleine keuzes. Zo heeft die ene belofte veel meer consequenties dan je misschien dacht.

3.

Zo kun je ook naar de gehoorde Bijbellezing kijken. We lazen uit de profeet Jesaja. Een tekst die je kunt lezen als een belofte van God aan de mensen.

Natuurlijk kun je vragen: waarom eerst beloven, waarom niet gewoon meteen doen? Op die vraag weten we het antwoord niet. Duidelijk is dat deze belofte werd gedaan en het de bedoeling is, dat deze een uitwerking heeft zoals bij die belofte om pizza’s mee te nemen voor het avondeten. Deze belofte van God is niet alleen bedoeld om vervuld te worden, maar ook om ondertussen een positieve uitwerking te hebben.

4.

Meer nog: we weten dat deze belofte al vervult is. Met de geboorte van Jezus en later zijn lijden, sterven en verrijzenis heeft God precies gedaan wat hij beloofde. Ook al zien we daar nu nog maar weinig van. Dat komt omdat we in de fase zitten dat mama al gebeld heeft dat ze de pizza’s inmiddels heeft gehaald en in de auto zijn geladen. Ze gaat zo rijden, ze komt eraan!

De belofte is dus vervuld. Moeder heeft pizza’s gehaald. Ze staan alleen nog niet op tafel. Maar dat berichtje zet wel een aantal zaken verder in beweging. Want nu ze eraan komt met de pizza’s is het zaak de tafel te dekken. En dat natuurlijk een beetje feestelijk, dus met kaarsjes. Bovendien: we gaan niet meer naar buiten of komen juist naar binnen. Handen wassen, zorgen dat alles klaar en netjes is wanneer moeder arriveert.

5.

Daarom is het zo mooi dat de scouts elk jaar het vredeslicht vanuit Bethlehem willen verspreiden. Dat vredeslicht is als de kaarsjes op tafel: een feestelijke en zinrijke herinneringen aan de vervulling van de belofte zoals God die eens deed en ook reeds vervulde in Jezus Christus.

Dat vredeslicht is zo ook een uitnodiging om mee te helpen alles netjes te maken en klaar te staan wanneer de Heer niet alleen de vrede realiseert, maar deze als het ware ook hier onder ons bezorgd.

N.B. Deze preek is uit het hoofd gehouden. Bovenstaande was de leidraad. De uitgesproken tekst telt.